Składniki:
- ciasto francuskie
- jabłka (najlepiej w czerwonej skórce)
- cynamon
- jasny dżem bez kawałków owoców, np. morelowy, brzoskwiniowy
- cukier puder
Wykonanie:
Nieobrane jabłka kroję na pół. Po wycięciu gniazd nasiennych każdą połówkę kroję na bardzo cienkie plasterki. Ułożone na talerzu wkładam na chwilę do mikrofalówki i podgrzewam, by zmiękły. Można je też na chwilę ułożyć w sitku nad gotującą się wodą. Ciasto francuskie rozwałkowuję i przecinam na wąskie około 3-centymetrowe paseczki. Każdy pasek smaruję dżemem. Układam na to plastry jabłka lekko je dociskając, tak by końcówki wystawały nad ciasto. posypuję cynamonem. Dołem ciasta przykrywam część jabłek. Zwijam paseczek z jabłkami w rulonik. Wkładam gotową różyczkę w foremkę do muffinek. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor. Gorące posypuję cukrem pudrem.
Ola Dmyterko, Monika Kowalska