składniki:
- ciemny biszkopt z 6 jajek
- 250 ml mleka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3-4 szklanki mleka w proszku (najlepsze tzw. "niebieskie", pełne)
- 500 g masła (nie zamieniać na margarynę!)
wykonanie:
Płynne mleko zagotowuję z cukrem i cukrem waniliowym. Studzę. Masło ucieram na jasną i puszystą masę. Powoli dodaję wystudzone waniliowe mleko - cały czas ucierając. Na koniec partiami wsypuję mleko w proszku i ucieram na gładką masę. Mleko w proszku dodaję do momentu aż masa będzie mieć konsystencję zimnego budyniu.
Zimny biszkopt przekrawam na dwie części. Dolną smaruję kremem i przykrywam drugą częścią ciasta. Polewam polewą czekoladową i odstawiam przynajmniej na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem dekoruję świeżymi owocami.