Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
średnio trudne
4-6 osób
do 2 godzin
składniki:
  • 10 dużych wafelków kakaowo-śmietankowych bez czekolady (ok. 35-40 g każdy)
  • 1 łyżka masła
  • 900 g białego sera na serniki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • sok z połowy cytryny
  • aromat waniliowy
  • 300 ml śmietany 36%
wykonanie:

6 wafelków mielę w blenderze lub drobno kruszę. Dodaję miękkie masło i mieszam. Masę rozprowadzam równomiernie na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam na około pół godziny do lodówki. Rozgrzewam piekarnik do temperatury 160°C i piekę schłodzony spód przez 10 minut. Ser ubijam z cukrem. Cały czas mieszając na niskich obrotach dodaję jajka, a następnie żółtka, sok z cytryny i aromat waniliowy. Na koniec dokładam 2 pokrojone w kostkę wafelki i delikatnie mieszam. Zabezpieczam folią aluminiową spód tortownicy do co najmniej 3/4 wysokości. Przygotowuję naczynie żaroodporne o średnicy większej niż średnica tortownicy (może być blacha z piekarnika). Masę przekładam na podpieczony spód. Wstawiam tortownicę do naczynia i ostrożnie zalewam gorącą wodą do połowy jej wysokości. Wkładam do piekarnika i piekę w temperaturze 160°C przez 60 minut. Jeśli woda się wygotuje, należy ją uzupełnić. Po wyjęciu z piekarnika studzę sernik, po czym wkładam do lodówki najmniej na całą noc. Ubijam śmietanę z dodatkiem 3 łyżek cukru. Nakładam na sernik. Wierzch ozdabiam pozostałymi 2 wafelkami.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież