składniki:
- 10 dużych wafelków kakaowo-śmietankowych bez czekolady (ok. 35-40 g każdy)
- 1 łyżka masła
- 900 g białego sera na serniki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 żółtka
- sok z połowy cytryny
- aromat waniliowy
- 300 ml śmietany 36%
wykonanie:
6 wafelków mielę w blenderze lub drobno kruszę. Dodaję miękkie masło i mieszam. Masę rozprowadzam równomiernie na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam na około pół godziny do lodówki. Rozgrzewam piekarnik do temperatury 160°C i piekę schłodzony spód przez 10 minut. Ser ubijam z cukrem. Cały czas mieszając na niskich obrotach dodaję jajka, a następnie żółtka, sok z cytryny i aromat waniliowy. Na koniec dokładam 2 pokrojone w kostkę wafelki i delikatnie mieszam. Zabezpieczam folią aluminiową spód tortownicy do co najmniej 3/4 wysokości. Przygotowuję naczynie żaroodporne o średnicy większej niż średnica tortownicy (może być blacha z piekarnika). Masę przekładam na podpieczony spód. Wstawiam tortownicę do naczynia i ostrożnie zalewam gorącą wodą do połowy jej wysokości. Wkładam do piekarnika i piekę w temperaturze 160°C przez 60 minut. Jeśli woda się wygotuje, należy ją uzupełnić. Po wyjęciu z piekarnika studzę sernik, po czym wkładam do lodówki najmniej na całą noc. Ubijam śmietanę z dodatkiem 3 łyżek cukru. Nakładam na sernik. Wierzch ozdabiam pozostałymi 2 wafelkami.