Składniki na ciasto:
- 150 g zimnego masła
- 250 g mąki
- 80 g cukru
- 1 żółtko
Pozostałe składniki:
- owoce: maliny, jagody, morele, winogrona
- budyń waniliowy na 1 litr mleka
- 3 łyżki cukru
- 0,5 litra mleka
- 150 g masła
- 1 galaretka cytrynowa
- masło do wysmarowania formy
Wykonanie:
Składniki na ciasto szybko zagniatam. Ciasto owinięte w folię wkładam na około 15 minut do lodówki. Formę do tarty smaruję masłem. Wylepiam ją ciastem. Ciasto nakłuwam widelcem. Przykrywam je papierem do pieczenia i obciążam, np. suchą fasolą. Piekę w 180 stopniach C około 20-25 minut, po czym usuwam fasolę. Dalej piekę aż ciast będzie mieć złoty kolor (około 20 minut). Z mleka, cukru i proszku budyniowego gotuję budyń. Do gorącego budynku dodaję masło i energicznie mieszam (można mikserem) aż masa będzie jednolita. Gorącą masę wylewam na ciasto. Galaretkę rozpuszczam w 1 szklance wody. Na przestudzonym budyniu układam owoce według uznania. Zalewam je tężejącą galaretką.