Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów

łatwe
4-6 osób
do 2 godzin
składniki:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • kilka kropel wanilii
  • 1 szklanka oliwy
  • 1 słoiczek (ok. 200-250 ml) niezbyt sztywnych powideł śliwkowych
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 łyżki sody oczyszczonej
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka mielonej kawy
  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów
  • 0,5 szklanki rodzynek
wykonanie:

Jajka ubijam z cukrem (jak na biszkopt). Dodaję oliwę, wanilię, powidła, mleko, sodę i delikatnie mieszam. Na koniec dodaję sypkie, przesiane przez sito produkty oraz orzechy i rodzynki. Po dokładnym wymieszaniu wylewam do foremek babkowych (2 sztuki). Piekę około 50-60 minut w 180 stopniach. Jeszcze cieple ciasto polewam ciemną lub białą czekoladą albo lukrem. Dekoruję według uznania.

 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież