Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
średnio trudne
2-4 osoby
do 30 minut
składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (można je zrobić samemu)

1 jajko

pozostałe składniki:

krem czekoladowy lub konfitura, masło

wykonanie:

Bardzo zimne ciasto rozwijam (jeśli domowe to rozwałkowuję), po czym  wycinam trójkąty. Każdy trójkąt roluję od podstawy w kierunku wierzchołka i nadaję mu kształt rogalika. Muszą one być zwinięte najpierw bardziej luźno, a dopiero pod koniec ściślej. Blachę wykładam papierem do pieczenia, rozkładam na niej rogaliki. Każdy smaruję roztrzepanym jajkiem. Croissanty przykrywam i odstawiam na przynajmniej godzinę do wyrośnięcia. Ponownie smaruję jajkiem, po czym piekę w nagrzanym piekarniku do 220ºC przez 5 minut, po czym obniżam temperaturę do 190ºC i piec przez 10 minut. Podaję z masłem, konfiturą lub kremem czekoladowym.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież