składniki na ciasto:
- 180 g naturalnego jogurtu
- 120 g roztopionego i przestudzonego masła
- 90 g świeżego szpinaku (może być mrożony, ale po odmrożeniu trzeba go dobrze odcisnąć
- nadmiaru wody)
- 3 duże jajka
- 190 g cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 230 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
składniki na krem:
- 300 ml 36% śmietany kremówki
- 3 łyżki serka homogenizowanego
- 1 łyżka cukru
- kilka kropel esencji waniliowej
ponadto świeże owoce do dekoracji
wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Jogurt, rozpuszczone masło i szpinak miksuję blenderem na gładką mieszankę. Dodaję jajka, cukier, skórkę z cytryny i roztrzepuję do połączenia się składników. To już można wykonać rózgą. Na koniec dodaję przesianą mąkę pszenną z sodą oczyszczoną. Po wymieszaniu nakładam w foremki do muffinów (można je wyłożyć papilotkami) do 3/4 ich wysokości. Piekę w temperaturze 170ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z foremek i wystudzić, można wyrównać nożem (ciasto rośnie z górką). Odstawiam do przestudzenia.
Wszystkie składniki na krem umieszczam w misce i ubijam do powstania gęstego kremu. Babeczki smaruję kremem tuż przed podaniem. Dekoruję świeżymi owocami, np. truskawkami. Jedną z babeczek można pokruszyć i zielonymi kruszonkami posypać krem.