Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
4-6 osób
do 60 minut
składniki na ciasto:
  • 180 g naturalnego jogurtu
  • 120 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 90 g świeżego szpinaku (może być mrożony, ale po odmrożeniu trzeba go dobrze odcisnąć 
  • nadmiaru wody)
  • 3 duże jajka
  • 190 g cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 230 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
składniki na krem:
  • 300 ml 36% śmietany kremówki
  • 3 łyżki serka homogenizowanego
  • 1 łyżka cukru
  • kilka kropel esencji waniliowej

ponadto świeże owoce do dekoracji

wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Jogurt, rozpuszczone masło i szpinak miksuję blenderem na gładką mieszankę. Dodaję jajka, cukier, skórkę z cytryny i roztrzepuję do połączenia się składników. To już można wykonać rózgą. Na koniec dodaję przesianą mąkę pszenną z sodą oczyszczoną. Po wymieszaniu nakładam w foremki do muffinów (można je wyłożyć papilotkami) do 3/4 ich wysokości. Piekę w temperaturze 170ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z foremek i wystudzić, można wyrównać nożem (ciasto rośnie z górką). Odstawiam do przestudzenia.

Wszystkie składniki na krem umieszczam w misce i ubijam do powstania gęstego kremu. Babeczki smaruję kremem tuż przed podaniem. Dekoruję świeżymi owocami, np. truskawkami. Jedną z babeczek można pokruszyć i zielonymi kruszonkami posypać krem.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież