Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
4-6 osób
do 2 godzin
Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 25 dag masła 
  • 15 dag cukru pudru
  • 4-5 żółtek
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • mały słoiczek powideł śliwkowych lub konfitur malinowych
  • puszka masy krówkowej

 

Wykonanie:

Składniki na ciasto zagniatam na jednolitą masę. Dzielę na dwie części i każdą osobno rozwałkowuję na ok. 0,5 cm grubość. Jednym plackiem wyklejam dno i bok tortownicy lub blachy do tarty. Na to rozsmarowuję powidła lub konfiturę. Całość przykrywam drugim plackiem. Widelcem nakłuwam ciasto, smaruję roztrzepanym jajkiem i piekę w 180 stopniach przez około 35-45 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Z reszty surowego ciasta piekę elementy dekoracyjne, np. kwiatki i listki. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto smaruję masą krówkową i dekoruję według uznania.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież