Składniki:
- 50 dag mąki
- 25 dag masła
- 15 dag cukru pudru
- 4-5 żółtek
- 1 jajko do posmarowania ciasta
- mały słoiczek powideł śliwkowych lub konfitur malinowych
- puszka masy krówkowej
Wykonanie:
Składniki na ciasto zagniatam na jednolitą masę. Dzielę na dwie części i każdą osobno rozwałkowuję na ok. 0,5 cm grubość. Jednym plackiem wyklejam dno i bok tortownicy lub blachy do tarty. Na to rozsmarowuję powidła lub konfiturę. Całość przykrywam drugim plackiem. Widelcem nakłuwam ciasto, smaruję roztrzepanym jajkiem i piekę w 180 stopniach przez około 35-45 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Z reszty surowego ciasta piekę elementy dekoracyjne, np. kwiatki i listki. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto smaruję masą krówkową i dekoruję według uznania.