składniki na spód:
- około 120 g pokruszonych ciasteczek maślanych
- około 50 rozpuszczonego masła
składniki na masę serową:
- 1 kg sera twarogowego
- 250 g cukru
- 6 łyżeczek żelatyny w proszku
- 8 łyżek zimnej wody do żelatyny
- 1,5 szklanki jagód
- 2 łyżki cukru do jagód
- 200 ml śmietany kremówki
wykonanie:
Składniki spodu dokładnie mieszam - masa musi mieć strukturę mokrego piasku. Wylepiam nią dno tortownicy i odkładam do lodówki. Odsypuję pół szklanki jagód (do dekoracji), a resztę miksuję z cukrem. Osobno miksuję twaróg z cukrem na gładką masę. Dodaję zmiksowane jagody i mieszam. Śmietanę kremówkę miksuję „na sztywno”, po czym dodaję ją do masy sernikowej i delikatnie mieszam. Żelatynę zalewam zimną wodą i odstawiam do napęcznienia, po czym podgrzewam w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Dodaję do masy sernikowej i szybko mieszam. Przekładam masę na spód z ciasteczek i schładzam w lodówce. Dekoruję jagodami.