Składniki na spód:
- 250 g herbatników
- ok. 80-100 g roztopionego masła, ewentualnie margaryny
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 190 ml śmietany kremówki 36%
- 7 dużych jajek
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczka pasty z wanilii lub 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- tabliczka białej czekolady
- 1 budyń waniliowy na 0,5 litra mleka
składniki na polewę czekoladową:
- 1,5 tabliczki czekolady
- 4-5 łyżek śmietany kremówki 30% lub 36%
Ponadto:
- świeże owoce, np.: jagody, borówki, truskawki, maliny, porzeczki
- pół tabliczki białej czekolady
- listki melisy lub mięty do dekoracji
Wykonanie:
Ciastka miksuję na kruszyny. Dodaję masło i mieszam do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Zarówno dno, jak i boki formy (do 3/4 wysokości) wylepiam masą ciasteczkową. Wkładam do lodówki. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej lub mikrofali. Wszystkie składniki na masę serową (razem z przestudzoną czekoladą) mieszam mikserem lub rózgą, ale niezbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Masę wylewam na ciasteczkowy spód i piekę w kąpieli wodnej (formę z sernikiem wkładam do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewam wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną, a więc w bardzo wysokiej wilgotności) w temperaturze 160ºC przez około 80 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Odstawiam do wystudzenia. Przygotowuję polewę - do małego garnuszka wlewam śmietanę, dodaję czekoladę. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia i połączenia czekolady ze śmietaną. Polewą polewam wychłodzony sernik. Dekoruję świeżymi owocami, czekoladą i melisą lub miętą.