Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów

łatwe
4-6 osób
do 2 godzin
Składniki:
  • 200 g płynnego miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
  • kilka łyżek karmelu (można zamienić na 1 łyżkę kakao)
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:

Do płynnego miodu (jeśli ma stałą konsystencję należy go lekko podgrzać) dodaję przyprawy korzenne, cukier, trochę karmelu dla koloru i jajko. Mieszam, po czym dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatam dość twarde ciasto (jeśli jest suche i nie chce się łatwo zagnieść dodaję 1-2 łyżki kwaśnej śmietany), które potem rozwałkowuję na grubość 0,5-1 cm (nie cieniej) i wykrawam foremką katarzynki. Smaruje je z wierzchu delikatnie wodą i piekę na natłuszczonej blaszce około 12-15 minut w temperaturze 190ºC. Polewam lukrem lub czekoladą.

Co zrobić, by Katarzynki zmiękły?

Pierniczki Katarzynki po upieczeniu są zazwyczaj mocno twarde. By zmiękły potrzebują odpowiedniej dawki wilgoci, np. z powietrza lub owoców. Dlatego jeszcze przed lukrowaniem przenoszę je do pomieszczenia o wysokiej wilgotności lub chowam je do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Ten proces trzeba kontrolować i wymieniać jabłka co kilka dni, by nie zaczęły pleśnieć, a katarzynki mogą spokojnie chłonąć wilgoć z owoców.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież