składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (można je zrobić samemu)
1 jajko
pozostałe składniki:
krem czekoladowy lub konfitura, masło
wykonanie:
Bardzo zimne ciasto rozwijam (jeśli domowe to rozwałkowuję), po czym wycinam trójkąty. Każdy trójkąt roluję od podstawy w kierunku wierzchołka i nadaję mu kształt rogalika. Muszą one być zwinięte najpierw bardziej luźno, a dopiero pod koniec ściślej. Blachę wykładam papierem do pieczenia, rozkładam na niej rogaliki. Każdy smaruję roztrzepanym jajkiem. Croissanty przykrywam i odstawiam na przynajmniej godzinę do wyrośnięcia. Ponownie smaruję jajkiem, po czym piekę w nagrzanym piekarniku do 220ºC przez 5 minut, po czym obniżam temperaturę do 190ºC i piec przez 10 minut. Podaję z masłem, konfiturą lub kremem czekoladowym.