Składniki:
- 1 kg truskawek,
- 1 tabliczka czekolady deserowej,
- 1 tabliczka czekolady białej,
- 3 łyżki wiórków kokosowych lub różnych kolorowych posypek
- odrobina śmietanki 30%
Wykonanie:
Truskawki myję. Szypułki zostawiam, by owoce łatwiej się chwytało. Czekolady podgrzewam w dwóch osobnych naczyniach, dolewając podczas mieszenia odrobinę śmietany, by masa nie była zbyt gęsta. Do trzeciej wsypuję wiórki kokosowe. Jeśli korzystam z kolorowych posypek - każdą wsypuję w osobne naczynie. Podaję truskawki wraz z gorącą czekoladą. Każdy z gości dostaje pusty talerzyk i sam macza swoje owoce w czekoladzie, a potem w wiórkach lub posypkach - według uznania. Taki deser możemy przygotować wcześniej - wspólnie z dziećmi. Wtedy zanurzone w czekoladzie i posypce truskawki odkładam na ruszt do zastygnięcia. Dopiero później przekładam na talerz lub paterę.