Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów

 

Składniki:
  • 500 ml mleka
  • pół szklanki śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru
  • 150 g gorzkiej lub deserowej czekolady
Wykonanie:

Do garnka z grubym dnem wlewam mleko i śmietankę. Dodaję cukier. Podgrzewam na średnim ogniu aż cukier się rozpuści i mleko zacznie się gotować. Staram się cały czas mieszać. Dodaję posiekaną czekoladę. Podgrzewam cały czas mieszając aż czekolada się rozpuści, po czym stanie się gładka i kremowa. Można do niej dla smaku dodać odrobinę cynamonu, ekstraktu pomarańczowego lub waniliowego. W wersji dla dorosłych można dodać szczyptę chilli. Czekoladę podaję w małych filiżankach lub kubeczkach. Można ją udekorować bitą śmietaną i wiórkami czekolady.

 

Komentarze  


#1 Krystyna 2021-01-31 14:01
Jak dla mnie, to 200ml mleka już bez śmietanki, 200g bardzo ( ponad 70% kakao) gorzkiej czekolady, 1 łyżka miodu. I taka czekolada 1:1 do picia, jest ciemniejsza i bardziej kremowa nawet bez śmietanki. Ta ze zdjęcia, wygląda bardziej na kakao, bo 500ml mleka, to za dużo na 150g czekolady. Jak zrobisz takie proporcje, to zobczysz, że różnica w smaku i konsystencji jest duża i to prawdziwa czekolada do picia. Smacznego :)
Cytować

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież