Składniki na masę serową:
- 400 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 100 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki drobnego cukru
- 200 ml śmietany 37%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 50 ml zwykłego mleka
Składniki na masę truskawkową:
- 200 g truskawek
- 4 łyżki cukru
- 1 galaretka truskawkowa
ponadto:
- niewykorzystane ciasto: suchy biszkopt, ciastka biszkoptowe lub babka, a najlepiej sękacz
- truskawki do dekoracji
Wykonanie:
Truskawki kroję na kawałki i zagotowuję z cukrem (bez dodatku wody). Po kilku minutach gotowania odstawiam i dodaję galaretkę. Mieszam do jej całkowitego rozpuszczenia i odstawiam do przestudzenia. Masa ma mieć konsystencję tężejącej galaretki, ma być gęsta, ale nie twarda. Ser miksuję razem z mlekiem skondensowanym na gładką masę. Dodaję wanilię i ubitą śmietanę z cukrem. Żelatynę moczę w zwykłym mleku. Po napęcznieniu rozpuszczam ją w mikrofalówce lub gorącej kąpieli wodnej. Dodaję do masy serowej. Wybrane ciasto kroję na większą kostkę. Jeśli są to biszkopty zostawiam je w całości. W szklanym naczyniu rozsmarowuję połowę masy serowej. Rozrzucam na niej kawałki ciasta, a na to wykładam łyżkę połowę masy truskawkowej. Robię to nieregularnie - w deserze nie mają wyróżniać się poszczególne warstwy. Czynności te powtarzam raz jeszcze. Wierzch dekoruję truskawkami. Wkładam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.