Składniki:
- 3 dosyć twarde jabłka
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 6 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- sól
- cukier puder
- oliwa do smażenia
Wykonanie:
Z mąki, mleka, cukru, jajka i odrobiny soli przygotowuję ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiam na około 15 minut. W tym czasie obieram jabłka i kroję na plasterki. Mieszam z ciastem. Masę nakładam łyżką na gorącą oliwę i smażę na złoty kolor. Jabłka można też pokroić w plastry grubości ok. 1 cm i specjalną łyżeczką do drążenia usunąć gniazda nasienne. Wówczas każdy krążek moczę w cieście i smażę na oliwie. Jabłkowe naleśniki posypuję cukrem pudrem, cynamonem lub słodkim kakao. Pyszne są również z gęstym jogurtem naturalnym (ewentualnie bitą śmietaną), owocami sezonowymi i posypane startą czekoladą.
Komentarze
Pozdrawiam, K.