Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
2-4 osoby
do 60 minut
Składniki:
  • 3 dosyć twarde jabłka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • sól
  • cukier puder
  • oliwa do smażenia

 

Wykonanie:

Z mąki, mleka, cukru, jajka i odrobiny soli przygotowuję ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiam na około 15 minut. W tym czasie obieram jabłka i kroję na plasterki. Mieszam z ciastem. Masę nakładam łyżką na gorącą oliwę i smażę na złoty kolor. Jabłka można też pokroić w plastry grubości ok. 1 cm i specjalną łyżeczką do drążenia usunąć gniazda nasienne. Wówczas każdy krążek moczę w cieście i smażę na oliwie. Jabłkowe naleśniki posypuję cukrem pudrem, cynamonem lub słodkim kakao. Pyszne są również z gęstym jogurtem naturalnym (ewentualnie bitą śmietaną), owocami sezonowymi i posypane startą czekoladą.

Komentarze  


#2 Hotka 2016-05-06 08:57
Ja z kolei racuchy robię z ciasta drożdżowego :)
Cytować
#1 Krystyna 2016-05-05 21:47
Robię takie od czasu do czasu, ale nazywam je plackami albo racuchami z jabłkami lub pomarańczami. Bo naleśniki to raczej cieńsze i większe są.
Pozdrawiam, K.
Cytować

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież