składniki na mus rabarbarowy:
- 500 g rabarbaru
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 250 ml wody
składniki na krem:
- 500 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany 30%
- 50 g cukru pudru
składniki na kruszonkę:
- 250 g herbatników
- ok. 80-100 g roztopionego masła
dodatkowo:
- owoce sezonowe
- krem czekoladowy (opcjonalnie)
- listki mięty lub melisy do dekoracji
wykonanie:
Ciastka miksuję na kruszyny. Dodaję masło i mieszam do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Masą ciasteczkową wysypuję dna szklaneczek, słoiczków lub kokilek – nie ubijam go! Na środek kładę łyżeczkę kremu czekoladowego (opcjonalnie). Umyty rabarbar (można go też obrać) kroję na małe kawałki i wsypuję do garnka razem z wodą i cukrami. Zagotowuję. Mąkę ziemniaczaną mieszam z odrobiną zimnej wody. Kiedy rabarbar lekko zmięknie dodaj do masy cały czas energicznie mieszając. Całość gotuję jeszcze kilka minut aż masa zgęstnieje. Wykładam na masę ciasteczkową i krem czekoladowy. Odstawiam do wystudzenia. Śmietanę ubija na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec dodaję mascarpone i ubijam jeszcze kilka minut. Na wierzch układam owoce, dekoruję listkami mięty lub melisy.