Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
4-6 osób
do 60 minut
składniki na mus rabarbarowy:
  • 500 g rabarbaru
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 250 ml wody
składniki na krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany 30%
  • 50 g cukru pudru
składniki na kruszonkę:
  • 250 g herbatników
  • ok. 80-100 g roztopionego masła
dodatkowo:
  • owoce sezonowe
  • krem czekoladowy (opcjonalnie)
  • listki mięty lub melisy do dekoracji
wykonanie:

Ciastka miksuję na kruszyny. Dodaję masło i mieszam do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Masą ciasteczkową wysypuję dna szklaneczek, słoiczków lub kokilek – nie ubijam go! Na środek kładę łyżeczkę kremu czekoladowego (opcjonalnie). Umyty rabarbar (można go też obrać) kroję na małe kawałki i wsypuję do garnka razem z wodą i cukrami. Zagotowuję. Mąkę ziemniaczaną mieszam z odrobiną zimnej wody. Kiedy rabarbar lekko zmięknie dodaj do masy cały czas energicznie mieszając. Całość gotuję jeszcze kilka minut aż masa zgęstnieje. Wykładam na masę ciasteczkową i krem czekoladowy. Odstawiam do wystudzenia. Śmietanę ubija na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec dodaję mascarpone i ubijam jeszcze kilka minut. Na wierzch układam owoce, dekoruję listkami mięty lub melisy.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież