Składniki:
- 2 kg grzybów
- kilka małych cebulek
- kilka ząbków czosnku
- 1 duża cebula
- ziele angielskie
- liście laurowe
- gorczyca
- ziarna pieprzu
Składniki na zalewę:
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
Wykonanie:
Grzyby dokładnie oczyszczam. Do marynowania wybieram te najmniejsze. Jeśli są większe, to kroje je na połówki lub ćwiartki. Obgotowuję grzyby i obraną dużą cebulę w wodzie z dodatkiem 1 łyżki soli przez około 5 minut. Odcedzam i przekładam do czystych słoiczków, wypełniając je do około 3/4 objętości. Małą cebulkę obieram i dokładam do grzybków - po 2-3 na słoiczek. Do każdego słoiczka dokładam ząbek obranego czosnku, duży liść laurowy i po kilka ziaren ziela angielskiego i gorczycy oraz 2 ziarnka pieprzu. Składniki na zalewę zagotowuję. Gorącą zalewam grzyby. Od razu zakręcam. Pasteryzuję około 10 minut.