Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów

Składniki:
  • 2 kg grzybów
  • kilka małych cebulek
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • gorczyca
  • ziarna pieprzu
Składniki na zalewę:
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
Wykonanie:

Grzyby dokładnie oczyszczam. Do marynowania wybieram te najmniejsze. Jeśli są większe, to kroje je na połówki lub ćwiartki. Obgotowuję grzyby i obraną dużą cebulę w wodzie z dodatkiem 1 łyżki soli przez około 5 minut. Odcedzam i przekładam do czystych słoiczków, wypełniając je do około 3/4 objętości. Małą cebulkę obieram i dokładam do grzybków - po 2-3 na słoiczek. Do każdego słoiczka dokładam ząbek obranego czosnku, duży liść laurowy i po kilka ziaren ziela angielskiego i gorczycy oraz 2 ziarnka pieprzu. Składniki na zalewę zagotowuję. Gorącą zalewam grzyby. Od razu zakręcam. Pasteryzuję około 10 minut.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież