Składniki:
- 1 kg pomidorów (najlepiej malinowych)
- 1 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- 1 łodyga selera naciowego
- 3 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
- 3 łyżki octu jabłkowego
- ½ łyżeczki ziarna kolendry
- 2 goździki
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- 1 szczypta curry
Wykonanie:
Sparzone i obrane pomidory, seler naciowy i dymkę kroję w kostkę, a czosnek w plasterki. Cukier karmelizuję w delikatnie rozgrzanym garnku. Dodaję cebulę, czosnek, seler i smażę kilka minut. Dodaję rozgniecione w moździerzu goździki, ziarna kolendry oraz curry. Dolewam ocet. Gotuję kilka minut po czym dodaję pomidory. Smażę aż sos zgęstnieje. Zredukowany sos blenduję na gładką masę. Doprawiam solą, pieprzem, octem i ponownie zagotować od czasu do czasu mieszając. Gorący ketchup przekładam do słoiczków i szczelnie zakręcam. Po wystygnięciu przechowuję w lodówce do 2 tygodni.