Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
2-4 osoby
do 60 minut
składniki:
  • 3 pomarańcze
  • 5 szklanek cukru (można nieco mniej)
  • 3 szklanki wody
  • kilka goździków
  • gwiazdki anyżu
  • kora cynamonu
wykonanie:

Wodę razem z cukrem gotuję w garnku na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Pomarańcze dokładnie szoruję, płuczę i wycieram ręcznikiem papierowym. Kroję je na plastry (ok. 0,5 cm grubości). Wrzucam do syropu i gotuję ok. 15 minut na wolnym ogniu. Do dużego słoika wrzucam kawałek kory cynamonu, fragment gwiazdki anyżu oraz 2-3 goździki. Układam najpierw plastry pomarańczy, a po napełnieniu słoika zalewam całość gorącym syropem. Zamykam i przekręcam słoik do góry nogami, żeby się szczelnie zassał. Odstawiam w chłodne miejsce na 2-3 dni. Takie pomarańcze są doskonałym dodatkiem do herbaty i deserów, m.in. ciast czekoladowych.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież