Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 2 jajka,
- ok. 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- ok. 1 szklanki mąki pszennej (ilość mąki zależy od miąższości ziemniaków, czy są bardziej czy mniej wodniste),
- sól,
- pieprz,
- bułka tarta do panierowania (można ją zastąpić pokruszonymi płatkami kukurydzianymi),
- olej do smażenia
Wykonanie:
Obrane, ugotowane ziemniaki, przeciskam przez praskę. Mieszam z jajami. Dodaję tyle mąki, aby ciasto było gęste, podobne jak na kluski śląskie, ale nieco mniej zwarte. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Czasem dodaję koperek lub pietruszkę. Łyżeczką nabieram trochę masy i formuję kulki. Można je też w tym momencie nafaszerować dowolnym nadzieniem np. grzybowym lub mięsnym. Kulki obtaczam w bułce tartej. Smażę na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Odsączam nadmiar tłuszczu. Podaję do różnorakich mięs i surówek z dodatkiem zimnego sosu lub ketchupu.