Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
2-4 osoby
do 60 minut
Składniki:
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2-3 duże ziemniaki
  • 300 g szczawiu, umytego i drobno pokrojonego
  • 2 gałązki lubczyku
  • około 2 litrów bulionu jarzynowego wraz z 1 łyżką masła
  • 250 ml śmietany 18%
  • 2 łyżeczki mąki zmieszana z odrobiną wody
  • sól
  • pieprz
  • jajka ugotowane na twardo
 
Wykonanie:

Marchewkę i pietruszkę obieram i kroję w kostkę. Dodaję lubczyk, sól i pieprz do smaku. Podsmażam około 10 minut po czym zalewam bulionem i gotuję do miękkości warzyw. Dodaję szczaw. Zagotowuję zupę, po czym dodaję śmietanę, wymieszaną z rozpuszczoną w wodzie mąką. Zagotowuję ciągle mieszając. Doprawiam. Dla podkreślenia smaku można też dodać kostkę topionego serka śmietankowego, rozmiksowaną w odrobinie rosołu. Zupę podaję z ćwiartkami ugotowanego jajka i zieleniną.

Komentarze  


#2 Hotka 2015-06-17 21:47
Oczywiście dodaję go do warzyw i bulionu :) To moja ulubiona przyprawa do zup, zwłaszcza warzywnych i rosołu. Przepis już uzupełniłam :) dziękuję za uwagę :)
Cytować
#1 Ala 2015-05-14 21:09
A co zrobić z lubczykiem?
Cytować

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież