Składniki:
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- 2-3 duże ziemniaki
- 300 g szczawiu, umytego i drobno pokrojonego
- 2 gałązki lubczyku
- około 2 litrów bulionu jarzynowego wraz z 1 łyżką masła
- 250 ml śmietany 18%
- 2 łyżeczki mąki zmieszana z odrobiną wody
- sól
- pieprz
- jajka ugotowane na twardo
Wykonanie:
Marchewkę i pietruszkę obieram i kroję w kostkę. Dodaję lubczyk, sól i pieprz do smaku. Podsmażam około 10 minut po czym zalewam bulionem i gotuję do miękkości warzyw. Dodaję szczaw. Zagotowuję zupę, po czym dodaję śmietanę, wymieszaną z rozpuszczoną w wodzie mąką. Zagotowuję ciągle mieszając. Doprawiam. Dla podkreślenia smaku można też dodać kostkę topionego serka śmietankowego, rozmiksowaną w odrobinie rosołu. Zupę podaję z ćwiartkami ugotowanego jajka i zieleniną.
Komentarze