Składniki:
- 1 litr kefiru lub maślanki
- pęczek botwinki
- pęczek rzodkiewek
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- 1 mały ogórek zielony
- 2 jajka ugotowane na twardo
- cukier
- pieprz
- sól
- sok z cytryny
Wykonanie:
Botwinkę dokładnie myję. Liście i łodygi kroję, a buraczki obieram i kroję w kostkę. Wkładam do garnka, zalewam małą ilością wody i gotuję około 15 minut z odrobiną soli. Obrane ogórki oraz rzodkiewkę kroję w niewielką kostkę (ewentualnie trę na tarce przez duże oczka). Zieleninę siekam. Do miski wkładam rzodkiewkę, ogórki, zieleninę oraz ugotowane buraczki (razem z wodą). Zalewam kefirem. Mieszam, doprawiam solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Chłodzę w lodówce 2-3 godziny. Przed podaniem na wylaną na talerze zupę układam ćwiartki lub połówki ugotowanych jajek, posypuję szczypiorkiem.
Komentarze