Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
2-4 osoby
do 60 minut
Składniki:
  • 1 litr kefiru lub maślanki
  • pęczek botwinki
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • 1 mały ogórek zielony
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • cukier
  • pieprz
  • sól
  • sok z cytryny

 

Wykonanie:

Botwinkę dokładnie myję. Liście i łodygi kroję, a buraczki obieram i kroję w kostkę. Wkładam do garnka, zalewam małą ilością wody i gotuję około 15 minut z odrobiną soli. Obrane ogórki oraz rzodkiewkę kroję w niewielką kostkę (ewentualnie trę na tarce przez duże oczka). Zieleninę siekam. Do miski wkładam rzodkiewkę, ogórki, zieleninę oraz ugotowane buraczki (razem z wodą). Zalewam kefirem. Mieszam, doprawiam solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Chłodzę w lodówce 2-3 godziny. Przed podaniem na wylaną na talerze zupę układam ćwiartki lub połówki ugotowanych jajek, posypuję szczypiorkiem.

Komentarze  


#1 Krystyna 2016-06-02 12:40
No nie! - telepatia, bo od rana myślę o chłodniku z botwinki, ale apetycznie wygląda :)
Cytować

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież