Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

logo Hotblog
zupa
Pod naszym patronatem

Wielkopolska Izba Rolnicza przy wsparciu posła Piotra Walkowskiego oraz Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich „Gospodyni” organizuje konkurs kulinarny na najsmaczniejszą zieloną zupę.

Jego celem jest, m.in. popularyzacja tradycyjnej kuchni wielkopolskiej, prezentacja umiejętności kulinarnych uczestników konkursu oraz promowanie społecznej aktywności mieszkańców wsi. Patronat medialny nad imprezą objęły Wieści dla domu. - Konkurs adresowany jest do kół gospodyń wiejskich, organizacji pozarządowych, firm branży kulinarnej, gospodarstw agroturystycznych, restauracji, lokalnych grup działania, szkół o profilu gastronomicznym oraz osób prywatnych - miłośników sztuki kulinarnej - podkreślają organizatorzy.

Konkurs, który rozpoczął się 2 lutego, odbywa się w dwóch etapach. - W pierwszym uczestnik zobowiązany jest do przygotowania zupy z zielonych warzyw oraz przeprowadzenia degustacji w trakcie dowolnego spotkania okolicznościowego z udziałem co najmniej 50 osób. O miejscu i terminie jej przeprowadzenia musi powiadomić organizatora konkursu telefonicznie lub pocztą elektroniczną, na co najmniej 7 dni przed jej terminem oraz umożliwienie udziału przedstawiciela organizatora konkursu w próbowaniu - informują organizatorzy. Po przeprowadzonej degustacji należy formalnie zgłosić udział w konkursie poprzez nadesłanie wypełnionego formularza zgłoszenia wraz z relacją fotograficzną z przeprowadzonej degustacji oraz przepisu na konkursową zupę. Materiały te należy przesłać w terminie 14 dni od prezentacji, nie później niż do 6 września na adres Biura Powiatowego Wielkopolskiej Izby Rolniczej w Ostrowie Wielkopolskim.

Komisje konkursowe wyłaniając laureatów oceniać będą przede wszystkim oryginalność przepisu, dobór składników, atrakcyjność potrawy i jej tradycyjny charakter, pomysłowość podania oraz sposób przeprowadzenia degustacji. Wyłonieni laureaci będą mogli zaprezentować swoje danie 4 października. Więcej informacji można uzyskać pod numerem telefonu: 62/592-80-18.

Honorata Dmyterko

 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież