Siedem kół i jedno stowarzyszenie działające na terenie gminy Kotlin (powiat jarociński) wzięły udział w kolejnym konkursie kulinarnym. Tym razem zadaniem uczestniczek było przygotowanie potraw z kaszy.
Panie co roku zaskakują pomysłowością, zarówno w przygotowywaniu potraw, jak i wystroju stołów. - Na każdym jest coś innego. Naprawdę warto to robić - mówi Barbara Dorsz, przewodnicząca KGW w Sławoszewie, które było pomysłodawcą konkursu. W pierwszej edycji tematem był „wiosenny deser”, w kolejnych - m. in. ryż, tort i sałatka. - To już bardziej przegląd niż konkurs, bo smak i wygląd potraw są co roku są na naprawdę wysokim, wyrównanym poziomie - dodaje Barbara Dorsz.
Uczestnicy spotkania mieli okazję uraczyć się m.in. nadziewaną gęsią, pulpecikami, omletami, sałatkami i chińskim daniem. Wszystkie przygotowane zostały na bazie kasz - jaglanej, gryczanej, jęczmiennej i kuskus. Jury było pod wrażeniem wszystkich smakołyków. Członkowie komisji stwierdzili, że wszystko jest pyszne i pięknie podane.
W nagrodę panie otrzymały dyplomy, elektryczne maszynki do mielenia mięsa i akcesoria kuchenne oraz książki z przepisami. Nagrodę specjalną za wystrój stołu przyznano KGW w Sławoszewie.