Kilkanaście smakołyków przygotowanych według niemieckich receptur serwowali uczniowie III klasy rawickiego technikum żywienia.
Niemieckie ciasto drożdżowe "Stollen", berlińska zupa ziemniaczana, drożdżówki cynamonowe, pierogi z ziemniakami oraz sałatka bawarska "Wurstsalat" to tylko niektóre z dań ugotowanych pod okiem instruktorki Iwony Kurzawy. Spodobał mi się kulinarny kunszt młodych adeptów gotowania, sposób podania potraw i wyeksponowania ich na szwedzkim stole. Wszystkie te dania podano z okazji kontynuacji projektu ERASMUS+ „Polska edukacja plus europejska praktyka - początkiem kariery zawodowej”, który jest realizowany w Zespole Szkół Zawodowych w Rawiczu od 2015 roku i trwać będzie do 2017. W tym czasie młodzież odbędzie praktyki w niemieckich i włoskich zakładach pracy, wybranych przez firmy pośredniczące: Vitalis Betreuungsgesellschaft für Modellprojekte w Schkeuditz koło Lipska, WBS TRAINING AG w Dreźnie oraz YouNet w Bolonii we Włoszech. Dzięki niemu uczniowie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będą pracować w stołówkach i firmach cateringowych oraz restauracjach.