Nie zawiódł się ten, kto odwiedził tegoroczne Targi Smaki Regionów w Poznaniu - święto żywności regionalnej, certyfikowanej i wytwarzanej tradycyjnymi metodami.
Wizyta w Poznaniu to była możliwość posmakowania rarytasów z całej Polski. Na stoiskach kusiły cudownie pachnące wędliny i pieczywo. Nie zabrakło też miodów z domowych pasiek, piw regionalnych, tradycyjnych lodów, ryb, ciast i ciasteczek. Produkty przywiezione do Poznania przez wystawców nie tylko uwodziły aromatem, zniewalały smakiem, ale często też zaskakiwały zwiedzających. Pomyślałby kto, że można ukisić... łososia, rzodkiewki, gruszki z goździkiem, jabłka w kapuście, czy kalarepę? Albo zrobić lody z sera gorgonzola, buraków czerwonych i jabłek lub... kaszy gryczanej? A może zamarynować kurki z... szyszką albo, by kozi ser po kąpieli solankowej i posypaniu skrawkami suszonymi pomidorami oraz bazylią, zawinąć w kiszone liście winogron? Kulinarnych inspiracji było wiele.
Na licznych stoiskach można było zdegustować również smalec z papryką, masło z papryką, oscypki, redykołka, kołocz śląski, krupniok, ciastka owsiane w wielu smakach, śląskie oblaty (cienkich wafelków), szkloki i kopalnioki (twardych cukierków), śliwy w czekoladzie, pestki dyni w posypkach, przyprawy do potraw mięsnych i sosów, wina i miody pitne, esencję z czerwonych winogron, bryndzę wiślańską, serek pasterski, necówkę (polędwicy wędzonej w otrzewnej), cieszyńską kitę wędzoną, salcesony, pasztety i kiełbasy. Smacznie, pachnąco i kolorowo było między innymi na stoisku Magdaleny Topolanek z Fabryki "Bardzkie Pierniki", na którym udowodniła, że ten wypiek może być kojarzony nie tylko z Bożym Narodzeniem.
Na targach pomyślano też o najmłodszych, którzy w minipiekarni pod opieką Katarzyny Mojzykiewicz ze Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP mogły własnoręcznie zrobić bułeczki. Z kolei na warsztatach owocowo-warzywnych dzieci uczyły się zasad zdrowego żywienia.
Targi Samki Regionów to też okazja do uhonorowania producentów tradycyjnej i regionalnej żywności. W tym roku do konkursu o medal targów zgłoszono rekordową ilość 90 produktów! Kapituła konkursowa długo obradowała, by wybrać najlepszą „dwudziestkę”. Z kolei do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego dołączyło kolejnych 10 producentów z Wielkopolski.
Medal Targów Smaki Regionów otrzymali:
Tatrzańsko- Beskidzka Spółdzielnia Producentów „Gazdowie” - Pieczona jagnięcina podhalańska
Fungopol Sp. J. Cis- Bankiewicz, Skórczewski - Syrop z kwiatów bzu czarnego
Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie „Eko-Barć 1954”- Miód leśny z Biernatki
Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców - Twaróg śmietankowy
Pstrąg Ojcowski- Pstrąg Ojcowski potokowy
Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna im. J. Dąbrowskiego w Kruszewni - Kiełbasa Wiejska Kruszewska
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Top - Tomyśl- Wielkopolski ser smażony i Wielkopolski ser smażony z kminkiem
Zakład Produkcji Spożywczej Stefan Skwierawski - Borówka z gruszką po pomorsku
PPUH Tłocznia Maurer, Krzysztof Maurer - Wino agrestowe
Semco SGNiP Krystyna Just - Olej ostropestowy
Nalewki Staropolskie Karol Majewski i Wspólnicy Sp. z o.o. - Nalewka z Tarniny
Browar Kormoran Sp. z o.o. - Porter Warmiński
Polder Sp. z o.o. - Kajmak czekoladowy
Zyta Górna - Konfitura z truskawki kaszubskiej
Zakład Produkcji Spożywczej i Handlu Frąckowiak S.J. - Wielkopolski ser smażony z kminkiem
Gospodarstwo Ekologiczne Krystyna i Andrzej Hapka - Dynia deserowa
Agro-Wit Agnieszka Malinowska - Staropolski farsz kapuściano-grzybowy z charsznickiej kapusty kwaszonej
Komers International Franciszek Mądry - Wódka Double White 40%
Folwark Wąsowo Piotr Wieła - Barszcz Wąsowski
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska - Twaróg Klinek Międzyborski.
W konkursie przyznano też wyróżnienia. Otrzymali je:
P.P.H. „Fisch-Net” Małgorzata i Grzegorz Koza - Pasztet z ryb słodkowodnych
Krokus - Przetwórnia Owoców i Warzyw Czesław Caryk Sp. J. - Powidła śliwkowe bez dodatku cukru
Do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego dołączyło kolejnych 10 producentów z Wielkopolski. Certyfikaty otrzymali:
Vine Bridge z Ostrówka
Mleczarnia Naramowice z Poznania
Smak Tradycji Irena Olejniczak z Ujazdowa
SOK-POL Małgorzata Prządak z Trzeku
Beata Maria Peksa oraz Oskar Peksa z Przyborowa
Villa Aurora z Gołaszyna
Piekarnia Sarnowska z Dąbrówki
Ekologiczne Gospodarstwo Rolne „Naturplon” z Anielina
Gospodarstwo Ekologiczne Stanisław
Gospodarstwo Rolnicze „Jachna” ze Śmiłowa