15 dań, w których jednym ze składników był ziemniak, można było degustować podczas XI Święta Ziemniaka w dolnośląskim Piękocinie.
Krokiety ziemniaczane z gorgonzolą, pączki ziemniaczane, kluseczki w sosie szpinakowo-serowym, lazania ziemniaczana, rozetki ziemniaczane z gziką, „hoddogi” ziemniaczane w andrutach, tort ziemniaczany, piróg biłgorajski, krem z topinambura i ziemniaków oraz kartoflankę królewską zaserwowano podczas Święta Ziemniaka - imprezie towarzyszącej Międzywojewódzkiemu Konkursowi Orki Zaprzęgiem Konnym. Decyzją jury pierwsze miejsce zdobył „tort ziemniaczany” Haliny Kozołup. Kolejne miejsca zajęły: Marzena Szynkowska, Wioletta Pruchnik, Barbara Szymańska, Anna Jańska, Jolanta Wąs, Dorota Krawczyk, Teresa Pawlak, Katarzyna Podedworna, Monika Radomska, Karolina Pawlak, Sabina Naskręcka, Agnieszka Kanas, Iwona Kanas i Barbara Grykień. Na uczestników czekały też inne atrakcje: specjalne konkurencje o tematyce ziemniaczanej dla dorosłych, dzieci i zaproszonych gości. Każdy gość mógł spróbować też pysznych zup: rybnej i ziemniaczanej.
Organizatorami ziemniaczanej imprezy byli: Wielkopolska i Dolnośląska Izba Rolnicza, Rada Sołecka Piękocina, Koło Gospodyń Wiejskich w Piękocinie oraz Ośrodek Kultury w Miliczu.