15 dań, w których jednym ze składników była dynia, można było degustować podczas Festiwalu Dyni w dolnośląskim Piękocinie.
Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym, chleb dyniowy,złota tarta, zupa dyniowa, rurki z kremem dyniowym, krem z dyni ze śmietaną, budyń dyniowy, sernik dyniowy ze słonecznikiem, jesienne babeczki, naleśniki dyniowe z dżemem dyniowym, słodka dynia pod kołderką brulle, dyniowe curry z chlebem cebulowym zaserwowano podczas Festiwalu Dyni - imprezie towarzyszącej Międzywojewódzkiemu Konkursowi Orki Zaprzęgiem Konnym. Decyzją jury, z udziałem prezesów izb rolniczych, pierwsze miejsce zdobyła zapiekanka Klaudii Radomskiej. Kolejne miejsca zajęły: Anna Jańska, Teresa Podedworna, Teresa Pawlak, Wioletta Pruchnik, Mirosława Prokuda, Wioletta Pruchnik, Jolanta Wąs, Halina Kozołup, Katarzyna Podedworna, Grażyna Czemeryńska, Karolina Pawlak, Agnieszka Kanas, Barbara Szymańska i Marzena Szynkowska. Na uczestników czekały też inne atrakcje: specjalne konkurencje o tematyce dyniowej dla dorosłych, dzieci i zaproszonych gości. Każdy gość mógł spróbować też pysznych zup: dyniowej i kapuśniaku. W drugiej kategorii zmierzyły się reprezentacje zarejestrowanych KGW z powiatu milickiego. To doceniono kulinarny kunszt KGW Pierstnica przed KGW Trzebicko.
Organizatorami dyniowej imprezy byli: Wielkopolska i Dolnośląska Izba Rolnicza, Rada Sołecka Piękocina, Koło Gospodyń Wiejskich w Piękocinie oraz Ośrodek Kultury w Miliczu.
fot. H i A Dmyterko