Istną włoską ucztę swoim gościom zaserwował team pakosławskiego pałacu pod przewodnictwem szefa kuchni Piotra Ostrowskiego.
W menu znalazła się przystawka – vitello tonato, czyli cielęcina z sosem tuńczykowym i kaparami. Potem na stół trafiła zupa – tradycyjne włoskie minestrone! Poezja smaku! Jako danie główne podano makaron alla puttanesca, stek wołowy z grilla zaserwowany z grubą solą – uczta dla podniebienia. W międzyczasie kelnerzy podali tradycyjną margheritę. Po takiej uczcie smakowej czas był już tylko na… deser – przypieczętowanie włoskiego sukcesu, czyli panna cotta i tiramisu na cytrynowej granicie. Warto dodać, że oprócz serwowanych posiłków, na stole cały czas do dyspozycji gości były liczne przekąski, m.in. sałatka caprese (z przełożonych na przemian plastrów pomidorów i mozzarelli, polanych oliwą z oliwek posypanych grubo zmielonym pieprzem i udekorowanych liśćmi bazylii), bruschetty (grzanki z pieczywa posmarowanego oliwą i roztartym czosnkiem, podane z mieszaniną świeżo pokrojonych pomidorów i bazylii), grissini (włoskie chlebowe paluszki), focacia (rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami, polanego oliwą, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami) oraz włoskie wędliny i sery.
Cały pałacowy team w smaczny sposób przeniósł na pakosławską ziemię jedną z najbardziej popularnych kuchni europejskich.
Przy okazji zadbał o włoskie elementy dekoracyjne, a nawet klimatyczną muzykę w tle. Nie zabrakło tego, czym charakteryzuje się włoska kuchnia, czyli dużej ilości warzyw i przypraw, takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę, czosnek i oliwki. Charakterystyczną cechą kuchni włoskiej jest przygotowywanie dań ze świeżych składników dostępnych w okolicy, o danej porze roku. Włosi pod względem zasad kulinarnych są bardzo przywiązani do swojej tradycji. Nie ma tu miejsca na ustępstwa pod względem jakości składników lub dodatków. I tak też było w sierpniowy wieczór w Pakosławiu.
Tradycyjny posiłek włoski składa się z: antipasto (przystawka), primo piatto (zazwyczaj jest to makaron lub inne danie mączne, zupa), secondo piatto (główne danie: ryby, mięso albo drób wzbogacone sałatką). Taki posiłek zakończony jest deserem, np. panna cottą lub tiramisu.