Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Galeria zdjęć

Sajgonki, pierożki gyoza, kimchi, sałatka Wakame no i oczywiście sushi to tylko niektóre z azjatyckich dań, które serwowano gościom kolacji tematycznej w Pałacu Pakosław.

Kuchnia azjatycka to niepowtarzalny smak i aromat. Różnorodność dań, jakie można znaleźć w kuchni azjatyckiej jest przeogromna, o czym mogli się przekonać uczestnicy czwartkowej kolacji tematycznej w Pałacu Pakosław. Szef kuchni – Piotr Ostrowski, z całym zespołem przygotował fantastyczne menu od przekąsek, po przystawki, zupę i danie główne, na deserze kończąc. I tak jako pierwsze na stole pojawiły się m.in.: azjatyckie sajgonki, pierożki gyoza, kimchi, sałatka Wakame i krewetki w tempurze. Wśród przystawek królowało sushi, m.in. futomaki, california, uromaki i nigiri z dodatkiem sosu sojowego, wasabi i marynowanego imbiru. Kubki smakowe wręcz oszalały przy przepysznej zupie – tom kha ghai z kurczakiem – aromatycznej zupie tajskiej na mleku kokosowym. Na danie główne pałacowa kuchnia zaserwowała gotowaną kaczkę z sosem cytrynowym, ryżem i warzywami, fasolą mung i pędami bambusa. Dopełnieniem kolacji był deser… kokosowa pana cotta z limonką i marakują, podana ze smażonymi lodami w kokosie oraz sosem wiśniowo-imbirowym.

Jak właściwie jest kuchnia azjatycka?

Jak już wcześniej wspomniałam - zdecydowanie różnorodna. Każdy region charakteryzuje się innymi dodatkami. Na przykład kuchnia tajska to przede wszystkim trawa cytrynowa oraz limonka. Z kolei potrawy chińskie i koreańskie charakteryzują się obfitością marynat i kiszonek. Natomiast kuchnia japońska stawia na wodorosty i oczywiście sushi. To, co łączy kuchnie charakterystyczne dla różnych regionów Azji, to w szczególności powszechnie stosowane w nich produkty: owoce morza, warzywa, ryż lub cienki makaron ryżowy, sos sojowy oraz tofu. Wyjątkowy smak potraw azjatyckich to przede wszystkim umiejętne łączenie dużych ilości przypraw – zwłaszcza imbir, galangal, chili, kolendra, kafir - oraz świeżość wykorzystywanych warzyw. Dania na ciepło przyrządzane są w zasadzie wyłącznie na woku, co pozwala na zachowanie wartości odżywczych potraw. Kuchnia orientalna to także dania słodko – kwaśne z niepowtarzalnym smakiem. Kuchnia azjatycka to przede wszystkim lekkość – potrawy te są niskokaloryczne, pełne warzyw w różnej postaci, ale i znakomicie doprawione. Powszechnie wykorzystuje się w nich sos sojowy, sos rybny lub ostrygowy, które nadają jedzeniu charakterystycznego posmaku, jakiego w europejskich potrawach po prostu nie ma.

 

Sushi. Potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym (su) oraz różnych dodatków w postaci przeważnie surowych: owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów, a także omletu japońskiego (tamago-yaki), tofu, ziarna sezamowego (goma).

Pierożki gyoza. To chińskie pierożki z farszem z kapusty pekińskiej, posiekanych drobno warzyw, sosu sojowego i cebuli, w bardzo delikatnym cieście pszennym.

Sajgonki. To wietnamskie gołąbki, na które składa się farsz z drobno posiekanego mięsa, kapusty pekińskiej, marchwi, papryki, rzodkwi i innych, połączonych sosem sojowym i aromatycznymi przyprawami. Całość zawija się w papier ryżowy i smaży.

Kimchi to charakterystyczna marynowana surówka z kapusty z dużą ilością przypraw, która fantastycznie smakuje samodzielnie, ale również jako dodatek – na przykład do makaronu ryżowego.

Sałatka z glonów wakame. Dodatek sezamu, chilli, azjatyckich grzybów oraz lekkiego dressingu tworzy gotową przystawkę o charakterystycznym kwaśno-słodkim smaku. Jest ona również niezwykle dekoracyjna dzięki oryginalnej strukturze i pięknemu zielonemu kolorowi wodorostów wakame.

Wasabi. Japoński chrzan powszechnie stosowany jako przyprawa w postaci pasty, której dodatek do potraw sprawia, że sushi lub inne potrawy są bardziej aromatyczne i wyraziste.

 

Azjatyckie przekąski i dania kuchni azjatyckiej to tak naprawdę szeroka gama potraw, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie – miłośnicy zup, dań słodko-kwaśnych, owoców morza, pikantnych potraw, wegetarianie czy weganie. Z azjatyckiej kolacji każdy wyjdzie usatysfakcjonowany!!!

 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież