To pytanie zadaje sobie większość gospodyń, bo przecież każda z nas chce, by goście, którzy za nim zasiądą byli oczarowani.
Wiadomo, że stół powinien być nakryty czystym i wyprasowanym obrusem, udekorowanym bukszpanem. Obok świątecznej zastawy muszą znaleźć się okolicznościowe dekoracje takie jak: baranek wielkanocny, rzeżucha lub młode pędy owsa, wierzbowe bazie i pierwsze wiosenne kwiaty. Na stole nie może też zabraknąć koszyczka lub talerza z pisankami oraz „święconki”. Dziś w naszych domach stoły może mniej uginają się pod obfitością jedzenia jak za czasów naszych przodków, ale tradycja nadal nam nakazuje, by znalazły się na nich określone potrawy: biała kiełbasa, szynka wędzona czy żurek. Nie może też zabraknąć na nich chleba, soli, pieprzu i chrzanu. Inspiracji szukajcie w zakładce z przepisami.
Smacznych i Wesołych Świąt!