Niektórym kojarzy się z odstraszaniem wampirów lub z nieprzyjemnym oddechem, ale tak naprawdę czosnek pospolity to warzywo o naprawdę ciekawych właściwościach. 19 kwietnia obchodzimy jego święto.
Mimo specyficznej woni, warto przełamać się i wprowadzić czosnek do codziennego menu. To warzywo o naprawdę ciekawych właściwościach, m.in. wpływa na libido, wzmacnia odporność. Czosnek ma naturalne antyoksydanty i to im zawdzięcza właściwości przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe. Warzywo działa jak antybiotyk. Charakterystyczny zapach oraz zdrowotne właściwości czosnku pospolitego pojawiające się po jego zmiażdżeniu zawdzięczamy przejściu alliiny w allicynę. Działanie allicyny jest ponoć na tyle silne, że wystarczają 3 minuty, by sok z czosnku zniszczył kolonię bakterii w warunkach in vitro. W czosnku znajdują się także olejki eteryczne. Właściwości zdrowotne są obecne dzięki zawartości flawonoidów, potasu, żelaza, magnezu, witamin z grupy B i C.
Czosnek obniża ciśnienie i poziom cholesterolu, a także poziom cukru we krwi.
Jest polecany w profilaktyce chorób serca, infekcji czy przeziębień. Koi bóle głowy, ułatwia zasypianie. Co ważne - czosnek trzeba spożywać z umiarem. Gdy zjemy go za dużo, możemy mieć problemy żołądkowe. Pamiętajmy także, że roślina rozrzedza krew i lepiej nie jeść jej zbyt wiele przed operacją.
Ludzie uprawiają czosnek od 5 tysięcy lat.
Ta roślina o wyrazistym smaku jest nie tylko popularną przyprawą, ale ma cenne właściwości lecznicze, a nawet magiczne… Czosnek pospolity należy do rodziny amarylkowatych i jest bardzo rozpowszechniony na świecie. Istnieje około 260 gatunków tej rośliny, w samej tylko Polsce – 16. Rośnie on prawie we wszystkich strefach klimatycznych, głównie w Hiszpanii, Turcji oraz w Indiach.