Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

zalewa

Jest jedną z najstarszych metod dojrzewania mięsa. Różnica jest taka, że do marynowania przygotowuje się zalewę kwaśną z dodatkiem octu lub wina, maślanki lub mleka kwaśnego. Do peklowania przyrządza się zalewę z dodatkiem soli. Przy marynowaniu mięso naciera się solą, majerankiem, czosnkiem, pieprzem. Można też mięso naszpikować słoniną lub czosnkiem.

Przykład marynaty do wieprzowiny:

na 1 kg mięsa   
  • 2 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu winnego,
  • 20 ziaren jałowca,
  • 10 ziaren pieprzu,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • cebula,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • kawałek selera.

 

Warzywa należy opłukać, pokroić w plastry. Zagotować wodę z przyprawami, wlać ocet, jeszcze raz zagotować i ostudzić pod przykryciem. Mięso trzeba ułożyć ciasno w naczyniu kamiennym, obłożyć plastrami cebuli i warzyw, zalać zimą zalewą tak, aby powierzchnia mięsa była przykryta. Trzymać w zimnym pomieszczeniu od 3 do 6 dni.

Porady Pani Zdzisławy Ostrowskiej z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego

 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież