Domowe pączki nie są zbyt trudne do wykonania. Sukces tkwi przede wszystkim w cieście.
O tym, że obżarstwo w Tłusty Czwartek to nie grzech wie każdy - nawet osoba będąca na diecie. To dzień, w którym nikt nie liczy kalorii zajadając choćby pączki czy faworki.Miłośnicy tych słodkości doskonale wiedzą, że najlepsze pączki to te nadziewane marmoladą. Są bardzo proste w wykonaniu i nie wymagają wielkiego wysiłku, a co najważniejsze poradzi sobie z nimi nawet najmniej doświadczony kucharz. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą Wam krok po kroku zrobić przepyszne, delikatne i puszyste pączki. Bez wątpienia zachwycą one Was i Waszych bliskich swoim niesamowitym smakiem.
Szczegółowy przepis na pączki karnawałowe dostępny jest w zakładce z przepisami.
Z drożdży i odrobiny cukru przygotowuję rozczyn. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
1
Jajka ucieram z cukrem. Dodaję mąkę, resztę mleka, odrobinę soli, spirytus oraz wyrośnięty rozczyn i stopioną margarynę. Wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia.
2
Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę, rozwałkowuję i wycinam krążki (najlepiej szklanką). Na jeden krążek nakładam nadzienie i przykrywam drugim krążkiem.
3
Po uformowaniu pączków odstaw je na bok do wyrośnięcia. Przykrywam ręcznikiem.
4
W szerokim rondelku rozgrzewam olej (lub smalec) i wkładam po kilka pączków. Jak już pączki zarumienią się z jednej strony - odwracam je i smażę z drugiej strony.
5
Usmażone pączki wykładam na papierowym ręczniku, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Następnie przekładam na talerz i dekoruję.
6