Serek wiejski - naturalny, nisko przetworzony wyrób, odżywczy i smaczny. Również prosty w przygotowaniu go we własnym domu.
Nie każdy wie, że serek wiejski to... amerykański wynalazek, tak samo jak jego nazwa – cottage cheese. W rzeczywistości jednak historia serka wiejskiego sięga czasów, kiedy był on ręcznie wytwarzany w małych, wiejskich chatkach – stąd właśnie wywodzi się jego nazwa, która funkcjonuje do dnia dzisiejszego.
W Polsce produkt ten zyskał swoją popularność na początku lat 90. ubiegłego stulecia. Dziś serek wiejski widnieje na półce każdego sklepu, a konsumenci cenią go za łagodny smak, wysoką wartość odżywczą i niską kaloryczność.
Jest to rodzaj twarożku, w smaku jest nieco delikatniejszy, jego konsystencja jest lekko ziarnista. Prawdziwy i dobrej jakości serek wiejski powinien być zrobiony z mleka krowiego. Zaliczany jest do grupy serków wiejskich, tzw. serków twarogowych niedojrzewających, wytwarzanych metodą koagulacji kwasowo-podpuszczkowej mleka krowiego.
Na sklepowych pólkach dostępnych jest wiele rodzajów serków wiejskich, które różnią się swoją zawartości i dodatkami. Najbardziej popularny jest ten naturalny, bez żadnych dodatków, ale można także kupić serek w wersji light, na słono z ziołami lub szczypiorkiem, a także na słodko, z owocowymi konfiturami.
Serek wiejski jest cennym źródłem wapnia i pełnowartościowego białka. Obfituje w liczne witaminy. Ceniony jest przede wszystkim za swój naturalny skład: twaróg ziarnisty, białko mleka, śmietankę i sól. Nie zawiera węglowodanów, jest niskokaloryczny i nie znajdziemy tam sztucznych dodatków, barwników lub zagęstników. Z tego też właśnie wynika krótki termin przydatności do spożycia tego serka i jego duża wrażliwość na warunki przechowywania.
Jest idealnym składnikiem każdego śniadania. Dobrze sprawdzi się również jako zdrowa przekąska w ciągu dnia. Dobrym dodatkiem do niego mogą być świeże warzywa pokrojone w kostkę, między innymi szczypiorek, pomidor, rzodkiewka czy ogórek. W wersji śniadaniowej serek wiejski dobrze komponuje się też z orzechami, suszonymi owocami czy miodem.
Może też stanowić bazę do pasty kanapkowej, do której dodać można kawałki łososia, tuńczyka czy innej ryby. Serek wiejski z podanymi składnikami można doprawić delikatnymi ziołami. Takie połączenie smaków, w której podstawę stanowi serek wiejski, zagwarantuje uczucie sytości przez długi czas.