Raclette to pochodzący ze Szwajcarii długo dojrzewający ser, który jest kluczowym składnikiem dania o tej samej nazwie, rozpuszczanego i podawanego na specjalnych, małych patelenkach.
Raclette najlepiej przyrządzać używając specjalnego zestawu składającego się z elektrycznego grilla i dopasowanych do niego kilku (najczęściej sześciu) małych, teflonowych patelni oraz drewnianych łopatek do zeskrobywania sera. Na patelenkach rozpuszcza się grube plastry sera umieszczając je pod płytą grilla, na którym w tym samym czasie opiekają się warzywa, pieczywo lub mięso.
Urządzenie stawia się na środku stołu, dzięki czemu każdy sam komponuje swój posiłek z przygotowanych wcześniej składników.
Do przygotowania tej ciekawej potrawy można użyć innych rodzajów sera niż raclette (ten jest bardzo drogi). Doskonale sprawdzają się: gorgonzola i różnego typu sery pleśniowe, sery, które dobrze się topią, np. mozzarella, gouda, tallegio, fontina oraz sery używane do przygotowywania fondue, takie jak: tilsit, beaufort, appenzeller czy gruyère.
Do raclette doskonałe są wszelkiego rodzaju pikle, gruszki i śliwki w occie, sałatki, dipy i gęste sosy.