Cukinię, zwaną też kabaczkiem możemy jeść na surowo, przyrządzać z niej zupy i gulasze, a nawet piec ciasta, przygotowywać konfitury i smażyć jej... kwiaty.
Cukinia (nazywana również kabaczkiem), należy do warzyw dyniowatych. Jest lekkostrawna, łagodna w smaku, szczególnie ceniona przez osoby będące na diecie, polecana również dla małych dzieci. Zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1 oraz beta karoten.
Najczęściej spotykana jest w kolorze zielonym, ale bywa też żółta lub zielono-żółta. Skórka jest jadalna i smaczna (szczególnie z młodszych okazów). Warzywo to może dorastać do około 40 cm długości, ale najlepiej zrywać cukinię wcześniej - kiedy ma około 15-20 cm. Wówczas jest najdelikatniejsza i możemy ją zjadać bez obierania ze skórki.
Z cukinii można zrobić za pomocą specjalnej obieraczki do warzyw „spaghetii”. Jadalne i pyszne są również jej kwiaty, które możemy smażyć w cieście naleśnikowy lub po nafaszerowaniu - zapiekać.