Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Cukinię, zwaną też kabaczkiem możemy jeść na surowo, przyrządzać z niej zupy i gulasze, a nawet piec ciasta, przygotowywać konfitury i smażyć jej... kwiaty.

Cukinia (nazywana również kabaczkiem), należy do warzyw dyniowatych. Jest lekkostrawna, łagodna w smaku, szczególnie ceniona przez osoby będące na diecie, polecana również dla małych dzieci. Zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1 oraz beta karoten.

Najczęściej spotykana jest w kolorze zielonym, ale bywa też żółta lub zielono-żółta. Skórka jest jadalna i smaczna (szczególnie z młodszych okazów). Warzywo to może dorastać do około 40 cm długości, ale najlepiej zrywać cukinię wcześniej - kiedy ma około 15-20 cm. Wówczas jest najdelikatniejsza i możemy ją zjadać bez obierania ze skórki.

Z cukinii można zrobić za pomocą specjalnej obieraczki do warzyw „spaghetii”. Jadalne i pyszne są również jej kwiaty, które możemy smażyć w cieście naleśnikowy lub po nafaszerowaniu - zapiekać.

 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież