Od 1 stycznia na etykietach mięsa mielonego powinny znajdować się nowe informacje, które są bardzo istotne dla konsumenta.
Producenci mięsa mielonego mają obowiązek umieszczenia informacji, jaka jest w nim zawartość tłuszczu oraz stosunek kolagenu do białka. Nie od dziś wiadomo, że mięso im chudsze, tym jest bardziej zdrowe. Ale co to jest kolagen i o czym nas informuje stosunek kolagenu do białka? - Kolagen jest to niepełnowartościowe białko, bo nie zawiera wszystkich aminokwasów. Im więcej kolagenu tym trudniejsze jest mięso do strawienia. Niekiedy producenci omijają unijną definicję i niewłaściwie nazywają mięso mielone, które powinno zawierać tylko mięso mielone. Natomiast „wyrób garmażeryjny, mięso wieprzowe garmażeryjne, czy wyrób mięsny” z pewnością będzie „bogatszy” o inne dodatki, które powinny być umieszczone na etykiecie - mówi Alicja Nowak z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Mięso mielone
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego, oznacza mięso bez kości, które zostało rozdrobnione na kawałki i zawiera mniej niż 1% soli.
Polskie przepisy wymieniają cztery kategorie mięsa mielonego:
Lp |
Nazwa |
Zawartość tłuszczu |
Stosunek kolagenu do białka |
---|---|---|---|
1 |
chude mięso mielone |
≤ 7 |
≤ 12 |
2 |
mięso mielone wołowe |
≤ 20 |
≤ 15 |
3 |
mięso mielone zawierające mięso wieprzowe |
≤ 30 |
≤ 18 |
4 |
mięso mielone innych gatunków |
≤ 25 |
≤15 |