Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- 20 dag gotowanej szynki,
- 20 dag sera feta,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 150 g śmietany kremówki,
- 200 g śmietany,
- 2 jajka,
- sól,
- świeżo zmielony pieprz,
- słodka papryka mielona,
- gałka muszkatołowa,
- pietruszka lub szczypiorek do dekoracji.
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieram, kroję w kostkę. Rozgrzewam olej i szklę cebulę. Następnie dodaję drobno pokrojoną szynkę i chwilę smażę. Ziemniaki myję, obieram i kroję na cienkie plasterki lub trę. Przekładam do wysmarowanej masłem formy do sufletu, potem przykrywam szynką z cebulą. Następnie rozdrabniam połowę sera feta i rozkładam na powierzchni, przyprawiam solą i pieprzem. Przygotowuję masę - miksuję resztę sera feta, śmietanę, jajka, sól, pieprz, paprykę, gałkę muszkatołową. Masą polewam zapiekankę - powinna też dostać się między ziemniaki. Piekę w nagrzanym do 200⁰C piekarniku około 45 minut. Posypuję posiekaną pietruszka lub szczypiorkiem.
Komentarze