Składniki:
- 0,5 kg mielonych ziemniaków (pozostałość po obiedzie lub ugotować świeże w łupinie),
- pozostałe po obiedzie kotlety mielone lub mielone resztki mięsa,
- 1 jajko,
- zielony koperek,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- bułka tarta,
- oliwa do smażenia
Wykonanie:
Do ziemniaków dodaję jajko, mąkę ziemniaczaną, 3 łyżki bułki tartej, koperek, solę do smaku i dokładnie mieszam. Usmażone kotlety mielone kroję na ćwiartki lub zmielone mięso mieszam z jajkiem na jednolitą masę, po czym formuję małe kulki. Z masy ziemniaczanej również formuję kuleczki, po czym delikatnie je spłaszczam, nadziewam ćwiartką usmażonego kotleta mielonego lub kulką surowego mięsa. Można włożyć również kiełbaskę koktajlową. Obtaczam w bułce tartej i smażę, podobnie jak frytki w głębokim oleju. Odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podaję z dowolnym sosem na zimno i surówkami.