Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
Składniki: 
  • ok. 1 kg udek kurczaka
  • 3 pomarańcze
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka tymianku (suszonego lub świeżego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • kilka gałązek świeżego tymianku

 

Wykonanie:

Udka myję, osuszam ręcznikiem papierowym i każde dzielę na dwie części. Wyciskam sok z 1,5 pomarańczy, dodaję miód, sok z cytryny, sos sojowy, drobno posiekany czosnek, tymianek i sól. Mieszam na jednolitą marynatę. Nacieram nią udka i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Układam kurczaka w naczyniu żaroodpornym i polewam marynatą. Między udka układam świeże gałązki tymianku. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po około 45 minutach obracam mięso i dodaję resztę pomarańczy pokrojone w grube plastry. Piekę kolejne kilkadziesiąt minut, od czasu do czasu polewając mięso sosem z pieczenia. 10-15 minut przed końcem pieczenia podkręcam temperaturę do 220°C i zapiekam kurczaka na złoty kolor. W tym momencie trzeba pilnować, aby go nie spalić.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież