Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
2-4 osoby
do 2 godzin
Składniki: 
  • 6 klusek na parze (tzw. pyzy, parowańce)
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • kilka gałązek świeżego tymianku i bazylii
  • 2 łyżki oliwę
  • 20 dag żółtego sera, najlepiej parmezanu
  • sól, pieprz

 

Wykonanie:

Cebulę kroję w większą kostkę, czosnek rozgniatam. W garnku rozgrzewam oliwę i podsmażam cebulę i czosnek. Dodaję mięso mielone (można je zamienić na kiełbasę lub resztki mięsa po niedzielnym obiedzie) i smażę około 10-15 minut. Następnie dodaję pomidory w puszce, koncentrat oraz suszone pomidory i świeże zioła (ewentualnie możemy je zamienić na suszone). Duszę na wolnym ogniu około 20 minut, aż sos trochę odparuje. Doprawiam solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem układam połówki klusek. Polewam to sosem pomidorowym i posypuję startym serem. Zapiekam w temperaturze 180°C przez około 20 minut.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież