Składniki:
- 6 klusek na parze (tzw. pyzy, parowańce)
- 50 dag mięsa mielonego
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 5 suszonych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- kilka gałązek świeżego tymianku i bazylii
- 2 łyżki oliwę
- 20 dag żółtego sera, najlepiej parmezanu
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę kroję w większą kostkę, czosnek rozgniatam. W garnku rozgrzewam oliwę i podsmażam cebulę i czosnek. Dodaję mięso mielone (można je zamienić na kiełbasę lub resztki mięsa po niedzielnym obiedzie) i smażę około 10-15 minut. Następnie dodaję pomidory w puszce, koncentrat oraz suszone pomidory i świeże zioła (ewentualnie możemy je zamienić na suszone). Duszę na wolnym ogniu około 20 minut, aż sos trochę odparuje. Doprawiam solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem układam połówki klusek. Polewam to sosem pomidorowym i posypuję startym serem. Zapiekam w temperaturze 180°C przez około 20 minut.