Składniki:
- 1 papryka czerwona,
- 25 dag brokułów,
- 15 dag kiełbasy szynkowej,
- 1 czerwona papryka chili (niekoniecznie),
- 2 cebule,
- pęczek natki pietruszki,
- 80 dag ziemniaków,
- 2 jajka,
- 15 dag sera gouda,
- 1 łyżka masła,
- sól,
- pieprz
Wykonanie:
Paprykę myję, dzielę na ćwiartki, wykrawam szypułkę i gniazdko nasienne, potem kroję na paski. Brokuły dzielę na różyczki (usuwam liscie), myję. Kiełbasę szynkową kroje w kostkę, a z chili wyjmuję ziarenka i drobno siekam. Umytą natkę osuszam i drobno siekam. Ziemniaki myję, obieram i trę na tarce o grubych oczkach. Dodaję do nich jajka, dokładnie mieszam i dodaję pozostałe składniki. Przyprawiam solą i pieprzem. Tortownicę smaruję masłem (można też wysypać bułką tartą), przekładam do niej masę ziemniaczaną. Wierzch wyrównuję i przykrywam folią aluminiową. Zapiekam około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200⁰C. Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmuję folię aluminiową i układam w kratkę paski sera żółtego.