Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 0,5 kg boczniaków (mogą być też pieczarki)
- 1 słodka, surowa papryka
- 150 g gęstego majonezu (najlepiej Winiary)
- 150 g pikantnego ketchupu
- 2 cebule
- 150 g żółtego sera
- ząbek czosnku
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- słodka papryka
Wykonanie:
Oczyszczony schab kroję w plastry grubości około 1 cm. Mięso dokładnie przyprawiam solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawiam przynajmniej na 20 minut. Boczniaki (ewentualnie pieczarki) drobno siekam. Cebulę i oczyszczoną paprykę kroję w drobną kostkę, pietruszkę drobno siekam, a czosnek rozcieram przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie mieszam z majonezem i ketchupem. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz nakładam na poszczególne kawałki mięsa, ułożone na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25-30 minut. Kiedy mięso będzie miękkie posypuję wszystko startym żółtym serem (lub układam jego plastry na wierzchu) i zapiekam przez około 10 minut (podkręcam temperaturę do około 200 stopni C). Podaję z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką z pomidorów i sałaty.