Składniki:
- 4 całe ryby (ja wzięłam pstrągi, ale mogą być dowolne),
- 60 g masła,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki świeżej mieszanki ziołowej,
- 1/2 szklanki soku z cytryny,
- czarny pieprz,
- sól morska
Wykonanie:
Ryby dokładnie myję, sprawiam, usuwam z nich łuski i płetwy boczne (można zapiekać z głową lub bez - w zależności jak kto lubi). Zioła drobno siekam. Czosnek przeciskam przez praskę. Pieprz mielę. W misce mieszam masło, zioła, czosnek i czarny pieprz na jednolitą masę, a następnie ciągle mieszając, powoli dolewam sok z cytryny.
Każdą z ryb układam na osobnym kawałku folii aluminiowej i dokładnie nacieram mieszaniną ziół i masła, zarówno w środku, jak i z wierzchu. Skórę każdej z ryb nakłuwam w kilku miejscach widelcem, a następnie zawijam je szczelnie w folię. Zapiekam na grillu w zależności od wielkości ryby od 40 do 50 minut. Rybę należy posolić dopiero przed podaniem dzięki czemu będzie ona bardziej soczysta i smaczna.