Składniki:
- pstrąg,
- natka pietruszki,
- natka selera,
- 1 mała cebulka lub por,
- sól,
- pieprz,
- 3 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
Umytego i osuszonego pstrąga lekko solę i faszeruję natką pietruszki i selera oraz pokrojoną cebulą lub porem. Tak przygotowaną rybkę wstawiam do lodówki na ok. 2 godziny. Następnie przekładam ją do urządzenia do gotowania na parze w takiej pozycji, w jakiej chcemy ją podać na talerzu. Gotuję ją ok. 40-50 minut. Odstawiam do przestudzenia. W powstałym w naczyniu rosole rybnym rozpuszczam żelatynę, po czym przelewam przez sitko. Doprawiam solą i pieprzem. Na talerzu układam rybę i dekoruję. Kiedy żelatyna zacznie tężeć, polewamy nią rybę i dekorację.
Komentarze
pozdrawiam!