Składniki:
- 1 kg łopatki
- 0,5 kg winogron
- 250 ml wina białego wytrawnego
- 2-3 łyżki masła
- 2 średnie cebulki
- 2 ząbki czosnku
- ziarna jałowca
- świeży rozmaryn
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Umyte mięso osuszam ręcznikiem kuchennym. Delikatnie doprawiam pieprzem i solą. Na środku mięsa wkładam zmiażdżony ząbek czosnku i listki rozmarynu. Mięso zwijam ściśle w rulon tworząc roladę. Wkładam do specjalnej siatki lub obwiązuję sznurkiem kuchennym. Wsuwam pod sznurek gałązkę rozmarynu. Smaruję oliwą. Obsmażam z każdej strony na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Przekładam do naczynia żaroodpornego, wlewam wino, dodaję pokrojoną cebulkę i zmiażdżony czosnek oraz ziarna jałowca. Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40-60 minut. Umyte winogrona kroję na polówki i usuwam pestki, ale nie jest to konieczne. Dodaję do mięsa pod koniec pieczenia. Gotową roladę po usunięciu sznurków kroję w plastry i przekładam na półmisek wraz z winogronami i utworzonym winnym sosem.