Składniki:
- 2 niezbyt duże główki kapusty kiszonej (możemy użyć również zwykłej - surowej)
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- pieprz
- sól
- około 0,5 kg pieczarek lub boczniaków
- 1 łyżka majonezu
- 2-3 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Z kapusty wycinam dokładnie głąb razem w grubszymi końcówkami liści. Posypuję solą i pieprzem, po czym odstawiam na kilka minut. W tym czasie przygotowuję farsz. Pokrojoną w kostkę cebulę smażę na maśle. Dodaję posiekane grzyby. Doprawiam solą i pieprzem. Studzę. Łączę z mięsem mielonym i jajkiem. Wszystko dokładnie mieszam. Kapustę ustawiam głębem do góry, rozchylając delikatnie jej liście. W to miejsce nakładam mięsną masę. Odwracam kapustę i układam ją w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Zapiekam w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Przed końcem pieczenia sprawdzam czy jest miękka wbijając w kapustę nóż. Jeśli wchodzi bez większego problemu, to znaczy, że danie jest gotowe. Wówczas posypuję wierzch kapusty mieszanką majonezu i bułki tartej i zapiekam jeszcze około 5-10 minut na złoty kolor. Jeśli nie - przedłużam pieczenie.